Jak naučit králíka na záchod?

27.5.2021

Máte doma "továrnu na bobky" a nevíte si rady?

Poradíme Vám, jak nejlépe naučit králíka na záchod. 

6 tipů / rad, aby se králíček chodil vyprazdňovat na záchod a ne nikam jinam

1. Vytipujte si místo, kam králíček chodí čůrat

Ideálním místem pro záchod je tam, kde se chodí králíček ze začátku nejčastěji vyprazdňovat. Nejčastěji to bývá roh klece, ale samozřejmě ne ten roh, kde jste mu umístili záchod :) Záchod proto přemistěte.

2. Umistěte záchod pod seníkem

Jídlo, které vejde dovnitř, tak hned zase vyjde ven. To všeobecně u králíčků platí, a proto je lepší umístit záchod přímo pod seník. 

3. Házejte bobky do záchodu

Pokud máte bobky všude možně a ne na záchodě, tak doporučujeme bobky házet do záchodu, aby si králíček uvědomil, kde patří.

4. Podestýlka pouze v záchodě

Podestýlka po celé kleci? To určitě u králíčků ne, pokud jej chcete naučit chodit na záchod. Doporučujeme dát podestýlku pouze do záchodu a do klece umístit starý koberec nebo rohožku. U mladších jedinců lze použít také vsakovací podložky pro štěňata.

5. Externí záchod mimo klec

Někteří králičci jsou zkrátka líní chodit zpět do klece, pokud jsou někde dál (např. na gauči). Proto se doporučuje pořídit ještě jeden externí záchod, který budete mít v místnosti, kam králíček často chodí. 

6. Chválit, chválit a zase jenom chválit

Bobky mimo záchod? Přeneste králíčka na záchod, bobky hoďte do záchodu, hlaďte ho a jemným hlasem ho chvalte. Králíček si musí záchod oblíbit a nebát se tam chodit. Pamlsek za odměnu samozřejmě taky pomůže :)

Jaký záchod pro králíka vybrat?

Rohový záchod zabírá méně místa než obdélníkový. Bývají však menších rozměrů a pro některé králíčky v dospělosti nemusí stačit. Obdélníkové bývají větších rozměrů a dají se použít i záchody určené pro kočky.

Doporučujeme záchod s roštem, obzvlášť pro dlouhosrsté králíčky, aby se podestýlka nelepila na chlupy.

Jakou zvolit podestýlku do záchodu?

Ze zkušeností zákazníků se nejvíce osvědčily dřevěné peletky nebo papírová podestýlka. Peletky dobře vsakují vlhkost a nelepí se tolik na chlupy. Pro některé králíčky bývá dřevěná podestýlka příliš tvrdá, a proto se volí raději jemnější papír. 

Lukáš - FAJN ZOO tým